CEMROL
Het crowdsourcen van gegevens van brieven uit de Republiek der Letteren
Nieuwe datum data-eindsprint CEMROL bekend!
We hebben een nieuwe datum gevonden voor de CEMROL data-eindsprint! Op vrijdagmiddag 6 mei van 15.00 tot 17.00 uur (met een borrel na afloop)organiseren we een data-eindsprint. Eind dit jaar zal het SKILLNET-project afgelopen zijn en daarmee helaas ook CEMROL. Je hebt als vrijwilliger al veel werk verzet, maar we willen graag nog een laatste eindsprint inzetten.
De data-eindsprint vindt plaats in de Bucheliuszaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park. Daar laten we je een aantal originele brieven en drukken uit de vroegmoderne tijd zien die je tot nu toe alleen via CEMROL zag. Mis dit niet! Voor wie toch liever vanuit huis werkt, is het mogelijk om de bijeenkomst hybride (op locatie met een live verbinding) te laten plaatsvinden. Geef dit aan bij je registratie.
De middag begint met een korte update van het project en een uitleg over wat we met de metadata doen nadat jij ze hebt ingevoerd. Daarna zal projectleider Dirk van Miert een masterclass over Romeinse dateringen geven en gaan we zelf aan de slag met het omzetten van Romeinse dateringen naar moderne dateringen. Ten slotte zal iedereen vanaf zijn eigen computer gaan markeren en transcriberen in CEMROL. We willen je vragen om je eigen laptop mee te nemen. Als je die niet hebt, kunnen we een leenlaptop voor je regelen.
We sluiten de middag af met een borrel in café The Basket tegenover de universiteitsbibliotheek.
PROGRAMMA (15.00-17.00 uur)
- Welkom
- Wat doen we met de door jou ingevoerde metadata?
- Masterclass Romeinse dateringen
- Originele brieven en oude drukken uit de collectie van de universiteitsbibliotheek bekijken
- Zelf aan de slag
- Borrel in The Basket, Genevelaan 8, Utrecht (vanaf 17.00 uur)
REGISTRATIE
De bijeenkomst is in de Bucheliuszaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park, Heidelberglaan 3. Als je hierbij aanwezig wilt zijn, willen we je vragen je uiterlijk 2 mei aan te melden via skillnet@uu.nl. Geef daarbij ook aan of je live aanwezig bent en een leenlaptop nodig hebt of online aansluit. Voel je vrij om andere geïnteresseerden mee te nemen (wel graag aanmelden). We hopen je op 6 mei te zien!
De nieuwe nieuwsbrief van CEMROL is verschenen! Lees hem hier. Of abonneer je hier om op de hoogte te blijven (ons privacybeleid vind je hier). Je kunt eerdere afleveringen hier teruglezen.
Het voorjaarsnummer van 2020 van EU Research, een tijdschrift met een wereldwijd publiek dat door de European Research Council gesponsord onderzoek presenteert, bevat een interview van twee pagina’s met Dirk van Miert over het SKILLNET-project en CEMROL in het bijzonder. Lees het hier: https://issuu.com/euresearcher/docs/digital_magazine_eur22/72.
CEMROL (Collecting Epistolary Metadata of the Republic of Letters) is een crowdsourcingproject waaraan iedereen met belangstelling voor geschiedenis of voor brieven kan meedoen. Het project richt zich op brieven van de 15e tot en met de 18e eeuw met een geleerd karakter.
Het doel is om in kaart te krijgen wie brieven schreef met wie, vanaf welke plek en op welke datum. Wij roepen de hulp in van het publiek om de gegevens over brieven over te typen uit gescande boeken waarin deze brieven zijn afgedrukt. Wij dagen het publiek uit om op hun eigen computerscherm aan te geven waar in deze boeken brieven beginnen en eindigen, en waar de namen van briefschrijvers en ontvangers staan, de datum en de plaats van verzending, en liefst ook de plaats van adressering. We vragen het publiek ook om de namen en data over te typen. Je kunt zelf kiezen voor de taal van de brieven waar je mee wilt werken. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in Franse brieven uit de Verlichting? Of misschien ken je Latijn en wil je je tanden zetten in het ontsluiten van gegevens van Latijnse brieven uit de 17e eeuw? Of heb je een cursus Spaans of Italiaans gevolgd en wil je meer weten over 16e-eeuwse brieven in die talen? Alle hulp is welkom! Als je mee wilt doen of eerst meer informatie wilt ontvangen, neem dan contact op via skillnet@uu.nl.
Deze video geeft je een indruk van hoe CEMROL werkt: